mandag 3. desember 2012

OS X Server for skoler


OS X server er en enkel med kraftig oppgradering av OS X som gir tilgang på veldig mange verktøy for administratorer.
En del tjenester er som oftest ikke nødvendige for en IKT-Avdeling på en skole, for eksempel i Buskerud er mail, VPN, DHCP, NAT osv tjenester som driftes av BFK IKT Sentralt.

Men for oss er det veldig mange tjenester som har vist seg å være veldig nyttige, den første er allerede omtalt i mange innlegg her og det er Profile Manager 2.




Profile Manager 2 tilbyr muligheten for "Mobile Devide Management" eller MDM på iOS og OS X enheter, innstillinger for mail, WiFi og mye mer kan konfigureres og pushes ut til enheter og brukere og kan også ta i bruk informasjon som er lagret i Active Directory eller Open Directory.
Profile manager har en del påkrevde og noen valgfrie krav for å kunne fungere, for å nevne noen:


  • Ekstern IP med DNS Navn
    • Apple Push bruker en dialog mellom server, Apple og klient, for å kunne fungere må Apple og klienten vite hvor den skal finne din server.
  • Open Directory
    • Vis dette ikke allerede er klargjort må man gå gjennom en dialog for å opprette Administrator med mer.
  • Sertifikat
    • Signert av godkjent tredjepart (ikke gratis) gjør at du slipper advarsel om at sertifikatet ikke er levert av en slik tredjepart.
    • Self-Signed, Serveren har allerede laget et slikt for SSL og andre krypteringer.
  • Webserver
    • Serveren har dette innebygd og tjenesten må bare bli skrudd på, vis du allerede bruker denne tjenesten vil Profile Manager bare legge til to lenker til mappene Profilemanager (admin) og mydevices (innrullering og "self help")

Et annet viktig verktøy er Apple Remote Desktop.
ARD er nå blitt enklere, billigere og fri for brukerlisenser, det vil si at om du bruker den mot 10 eller 10.000 så koster den det samme.

ARD lar oss gi direkte brukerstøtte ved hjelp av blant annet integrert chat, deling av skjermbild eller ved å ta kontroll over maskinen

Man kan automatisk endre en maskin ved hjelp av skript og automator.

Installere programmer og drivere via packages enten med en gang, på et gitt tidspunkt eller når maskinen blir tilgjengelig på nettverket.

Andre muligheter innkluderer å endre maskinnavn, få rapporter på maskinens bruk, programmer, hardware og mye mer.
Full liste finner du her

Vi bruker også gratis programvare.


Munki
Munki automatisk installerer og oppdaterer programvare, drivere og OS X ved hjelp av en klient.
Munki gir ikke bare muligheten til å pushe applikasjoner inn på en maskin men kan også tilby valgfri installeringer for f.eks nettlesere.
Funker veldig bra med flere programmer som er notorisk vanskelige å få installert automatisk sånn som Adobe Creative Suit og Microsoft Office.


DeployStudio
Deploystudio er et lite mirakel, dette enkle programmet lar administratorer (og eventuelt brukere) starte opp maskiner via NetBoot eller PXE, brukere kan logge seg inn og får tilgang til å "tanke" en maskin med OS X, Programvare og mer.
Ved hjelp av integrering i Active Directory/Open Directory kan en administrator få tilgang på alle valg mens brukere kun får det som er ment for de.

Deploystudio kan automatisere alt fra språkvalg, tidssone, Apple Remote Desktop settings, skriver drivere samt registrere maskinen i profile manager, melde inn i AD og MYE mer.
Alle handlinger kan automatiseres eller man kan velge å la det komme opp en dialogboks helt i starten hvor man fyller inn f.eks maskinnavn, domene info osv.
DS lar deg også installere Windows...

Dette er altså noen av verktøyene vi tar i bruk, håper de kan peke noen andre i riktig retning for en langt enklere hverdag som Apple Administrator.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar